3 Tips ter ondersteuning van het leren vallen en weer opstaan van je baby

Maya
geschreven door Maya

Vanaf dag 1 merkte ik al dat er in mijn kleine man een sterk karakter lag. Hij keek al zo bewust naar de wereld om zich heen dat ik kon zien dat hij er zin in had om deze magische, maar ook spannende wereld te gaan ontdekken.

En ontdekken deed hij al vlug. Vanaf 1,5 maand had hij het staan al onder de knie en lukte het mij nauwelijks meer om hem te wiegen. Wiegen dacht hij? Nee, ik wil ‘zelluf’ doen!

Dit tot mijn verbazing.

Ik dacht tot een maand of 9 dat baby’s nog aardig passieve wezens zouden zijn. Maar hij bewees dat het ook anders kon. Op schoot wist hij niet snel genoeg zijn benen onder zijn lichaam te zetten waardoor hij springend en zingend in mijn armen was. Later werd het springen en klimmend. En nu is het er haast niet meer bij dat hij in mijn armen rustig is. Hij wil op schoot, om er vervolgens weer van af te klimmen naar de grond. En er weer op, om er vervolgens weer af te gaan.. Ja, ik ben veranderd in een levende klimrek… We hebben het over een ventje van 9 maanden die nu al door de kamer loopt.

Uiteraard heb ik google erbij gepakt en me geprobeerd in te lezen. En ja, na 4 maanden waarbij hij al door de kamer heen kroop werd het mij duidelijk dat ik te maken had met een temperamentvolle baby met een boven gemiddelde ‘innerdrive’ .

Eentje die zo’n hoge innerlijke drive heeft, die ik in plaats van stimuleren, moest afremmen. Naast dat zijn ontwikkeling snel ging en ik hier niets voor hoefde te doen, moest ik juist leren om hem rust en regelmaat te geven. Dit deed ik door veel dragen en als hij moest drinken probeerde ik dit te doen in een ruimte met weinig prikkels van zijn omgeving. De combinatie van zo’n hoge inner-drive met het nog zo jong zijn in zijn ontwikkeling resulteerde in:

Veel vallen!

En ow, wat voelt dat naar. De eerste keer dat hij viel heb ik samen met hem meegehuild. Hij was 2,5 maand oud en was uit het grote bed van mama en papa gekropen. En dat terwijl hij helemaal tegen de muur lag. Dit resulteerde in een harde klap, heel veel drama en een bloedlipje. Ik had mij niet eerder zo slecht gevoeld en voelde mij direct schuldig.

Na die keer is hij nog zo’n tig keer gevallen.. en tja, dan raak je er aan gewend en geeft het je ook vertrouwen dat hij er van groeit. Wij als ouder weten hoe de omgeving zo veilig mogelijk te maken, maar weten wij ook hoe onze baby’s veilig te leren vallen??

Dit was een vraag die mij heeft bezig gehouden en mijn ervaring is, dat een baby veel minder hulpeloos is als dat ik dacht. Ik heb er mee gespeeld en heb naast de conventionele tips die je al overal kan vinden hoe de boel veilig te maken nog 3 alternatieve tips om het leren vallen te ondersteunen en hiermee de algemene veiligheid van je baby te waarborgen.

3 Tips ter ondersteuning van het leren vallen en weer opstaan van je baby:

Tip 1

Laat je baby ‘als hij nog in de leerfase zit naar het lopen toe’ in huis altijd op blote voeten lopen. Blote voeten geven meer grip doordat ze beter plakken aan de grond en de baby’s de tenen beter kunnen spreiden. Doordat de baby volledige contact met de grond ervaart leert hij om zichzelf beter te gronden als hij staat en een betere balans te creëren. Met kruipen heeft het hem betere mogelijk tot afzetten. En als hij leert lopen met blote voeten geef je hem de kans de enkels en mini gewrichtjes in de voeten sterk genoeg te maken dat hij zijn volledige lichaamsgewicht kan tillen. Ook is het prettig om op blote voeten te lopen. Net als wij volwassen vaak ook niet kunnen wachten om na een werkdag onze schoenen uit te gooien bij thuiskomst of waarom we massaal op slippers lopen als weer dit toelaat.Je heb ook sokjes met anti-slip. Dit raad ik af, omdat de sok kan draaien en verschuiven en dit alsnog voor uitglij incidenten zorgt

Tip 2

Leer je kind al vroeg hoe hij van een bed of bank af moet glijden. Wat Salim nu al onder de knie heeft is hoe hij veilig van een hoge plek af moet komen om weer op de grond te kunnen spelen. Wat ik hem al vanaf 3 maanden heb geleerd is dat hij zich moest omdraaien en eerst de benen richting de ‘afgrond’ moest doen. Om zich vervolgens langzaam van het bed af te glijden. Dit heb ik de eerste 2 maanden letterlijk helemaal zelf begeleid door hem tillen en schuivend deze beweging te laten maken. Maar na 3 maanden wist hij hoe het moest en kon ik hem stapje voor stapje meer zelf laten doen en hem steeds meer los laten. Nu doet hij het volledig zelf. Door hem dit al zo vroeg aan te leren geef ik hem vertrouwen in zijn eigen kracht en inschatting. Ook zorgt dit ervoor dat ik veilig naar de toilet kan gaan zonder mij direct zorgen te maken dat hij als hij op de bank klimt en met zijn hoofd naar beneden weer af dondert.

Tip 3

Leer je baby zichzelf vertrouwen door hem niet direct op te pakken als hij valt. En wat ik hiermee bedoel is als volgt. Tuurlijk, als de baby valt in de fase dit deze nog niet kan kruipen en lopen dan pak je de baby altijd op om te troosten. Maar bevind jou baby zich in de fase dat hij of zij zelf naar jou toe kan komen, dan heb ik gemerkt dat als ik naast hem kom zitten, en hem masseer over zijn rug of buikje om hem daarna vervolgens langzaam te begeleiden om samen op zijn handen en knieën te brengen hem sneller uit het drama haalt van het huilen. Staat hij eenmaal weer op zijn handen en knieën, dan ervaart hij dat hij niet meer hulpeloos is, maar de regie weer in eigen handen heeft. En soms gaat hij dan weer verder met spelen en soms kruipt hij naar mij toe om vervolgens een kroel te komen halen wat helemaal goed is. Mocht de baby blijven huilen en dit hem geen comfort en rust geven, dan is oppakken uiteraard goed om hem te troosten.

Wat ik merkte is dat ik hem automatisch iedere keer te snel oppakte waardoor ik hem de kans ontnam om na een val zelf weer te leren ‘opstaan’.

thumbnail_bijsuse_blog-1-foto-2-salim-staan

Uiteraard zijn deze tips alleen geschikt voor binnen en komt er een vervolg in mijn volgende stap in het thema “Lopen”: hoe vind ik de juiste schoenen voor mij lopende baby. Ik heb de 1ste miskoop al gehad, zelfs nadat ik zijn voetjes juist heb opgemeten en heb vergeleken met de matenschema van dat bepaalde merk. Waar je als ouder allemaal wel niet mee bezig moet houden… Zo leren we allemaal te vallen en weer opstaan.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter