Je kindje tweetalig opvoeden

Norrønt ( de taal die vanaf ongeveer het jaar 700 in Noorwegen werd gesproken) had door de reizen die de Vikingen in die tijd maakten een grote invloed en hierdoor ook een sterke gelijkenis met het Oudengels van deze tijd.

Het Noors (Norsk) lijkt in deze tijd totaal niet meer op hedendaags Engels en is een taal apart. Ik heb daarom ook vaak de vraag gekregen of het niet erg moeilijk was om de taal te leren en waarom ik de taal na een halfjaar onder de knie had….

Het antwoord hierop is simpel: Het is een geweldige, fantastische en een hele mooie taal om te leren (dat vind ik tenminste) en hierdoor ging het leren hiervan heel snel, de taal heeft wel iets weg van zingen. Geweldig al die åååå-s en æææ-s en øøø-s.

Voor mijn dochter is Noors de taal die ze het meest spreekt maar ook het Nederlands beheerst ze heel goed alhoewel opa en oma dit niet geloven omdat mevrouw het vertikt om Nederlands met hen te praten….”heel eigenwijs”! Ze praat dan ook tegen iedereen in Nederland Noors en ze zegt vaak tegen mij dat als ik Nederlands tegen haar praat ik “normaal” moet praten waarmee ze dus Noors bedoelt…..dit doe ik dan overigens niet omdat ik het belangrijk vind dat ze beide talen vloeiend spreekt. Ik hoop dat dit nog verandert, het lijkt soms wel of ze het een beetje eng vindt om Nederlands te praten. Zijn er lezers die dit herkennen ? Iemand van jullie die misschien tips heeft?

IMG-20170517-WA0005

Vikingen

Trouwens….over de Vikingen gesproken, de Vikingtijd begon in het jaar 793 toen een horde woeste, wilde, behaarde, roodbonte, gespierde Scandinaviers ( ja ik kijk vikings ;-)) van over zee kwamen om het klooster op het Eiland Lindisfarne voor de kust van Engeland te plunderen. Ze namen waardevolle spullen mee naar Scandinavie en hiermee begon een tijd van wat voor de Vkingen toen de gemakkelijkste bron van inkomsten was….plunderen en de beest uit hangen. Maar gelukkig zijn de Vikingen ook verantwoordelijk geweest voor de handel tussen Scandinavie en de rest van Europa en misschien wel de wereld…..ze ontdekten Amerika lang voor Columbus, in het jaar 1000.

17 Mai

Morgen is het 17 Mei (17 Mai) en dat is de Noorse nationale feestdag, ze vieren elk jaar dat Noorwegen in 1814 een eigen Grondwet kreeg en dus onafhankelijk werd.

Overal in het land zijn evenementen en in Oslo kan je naar de koning gaan zwaaien, die staat op het balkon van zijn paleis te wuiven. Veel mensen gaan hier op deze dag in klederdracht ( bunad).

IMG-20170518-WA0008

Vandaag is het op het kinderdagverblijf van mijn dochter alvast een beetje feest, ze lopen vandaag in optocht met het muziekkorps mee en zwaaien met vlaggetjes, een beetje zoals we dat in Nederland gewend zijn op Koningsdag! Wij gaan morgen lekker barbecuen en taart eten en ik wil graag een recept met jullie delen voor een waanzinnige lekkere: Pavlova!

pavlova-layer-cake-23-800(2)

Pavlova ingredienten:

 • 6 eiwitten
 • 2 tl witte wijnazijn
 • 4 dl suiker
 • 1 tl maizena
 • 1 lt vanillesuiker voor de vulling:
 • 5 dl slagroom
 • 5dl vanillecreme
 • 300 gram bessen ( blauwe bessen,aardbeien, frambozen)

En zo maak je ´m!

 • Verwarm de oven voor op 250 graden
 • Teken een cirkel van 26 cm op een vel bakpapier en leg het vel papier (met cirkel) op een bakplaat.
 • Klop de eiwitten tot een stijf schuim in de keukenmixer.
 • Doe vervolgens de witte wijnazijn en erbij terwijl je de eiwitten klopt.
 • Doe nu de suiker, vanillesuiker een voor een bij de eiwitten terwijl je nog steeds klopt.
 • Als de massa glad is, schep deze dan voorzichtig op het bakpapier in de cirkel.

Zet de bakplaat vervolgens helemaal onderin de oven en zet de temperatuur van de oven nu op 100 graden! Bak de bodem vervolgens ongeveer een uur. De bodem is klaar als de buitenkant knapperig is en de binnenkant zacht. Laat de bodem vervolgens afkoelen en leg deze voorzichtig op een taartvorm. Klop vlak voor je de taart serveert de slagroom met wat suiker en meng deze vervolgens met de vanillecreme. Versier de taart tot slot met blauwe bessen, aardbeien en frambozen. Enjoy 😉

Ilse

Lees meer van Ilse:

Laat een reactie achter