Omarmen van het woord ‘mama’.

Maya
geschreven door Maya

“Mama” is voor de meeste een woord met betekenis, gevoel, verwachting en een identiteit die tot in het diepste van je kern doordringt. Een woord dat dagelijks voorbij komt, een woord dat jou gevormd heeft tot wie je nu bent.

Ik ben mij door mijn eigen ervaring bewust dat niet iedereen een moeder heeft, een basis waar je altijd op kan terug vallen, die je steunt en je met liefde omarmd.

Voor mij is het woord mama daardoor enigszins vreemd. Ik heb het in z’n functionaliteit al meer dan 23 jaar niet meer gebruikt. En vind het soms ook moeilijk te bevatten wat dit innerlijk voor een effect op mij heeft.

20170605_105026

Het geheugen van mijn jongere jaren is deels gewist. Daarnaast denk ik dat dit ook niet heel erg is, omdat de invulling van het woord ook in iedere ontwikkelingsfase van je kinderjaren veranderd, tot dat je volwassenheid hebt gereikt. Vanuit die fase ontwikkeld zich in een gezonde relatie, een sterk fundament. Ik heb het gezien bij mijn vriendinnen in de puberteit. Hun moeder werd ineens een vriendin, coach, adviseur en oppas in plaats van de zorgzame baas. Hiërarchie veranderde en de verbinding werd gelijkwaardiger, dieper en sterker. Deze fase is voor mij onbekend.

Een woord dat voor een ander zo van zelf sprekend is, zo vertrouwd en vol liefde wordt uitgesproken, is voor mijn ervaring anders. Het is een vreemd woord. Ik heb er niks mee. Geen sterk gevoel en geen betekenis. Geen gehechtheid. Het woord is in zijn inhoud leeg.

Nu ik sinds 1 jaar zelf moeder ben en nu de kleine man steeds meer en meer begint te praten en anderen mij ‘mama’ noemen, begint dit thema weer op te spelen. Nu ben ‘ik’ de betekenis van het woord mama. Maar wat houdt dit dan eigenlijk precies in..?

Na de geboorte heb ik mijn moeder op de zware momenten erg gemist. De omarming en steun waar ik behoefte aan had was er niet. De hulp in huis, lief bedoelde adviezen en bevestiging dat ik het goed deed was er niet. Op de momenten dat ik er even doorheen zat en wou uithuilen bij die ene uitzonderlijke vertrouwde, veilige plek, moest ik mezelf troosten en moed inspreken.

Salim praat nog niet, maar ik ben heel benieuwd wat het met me gaat doen. Een woord dat eens zo niets zeggend was, gaat straks ineens invulling krijgen. Een woord wat eerst zo leeg aanvoelde, gaat nu gevuld worden met liefde en emoties.

thumbnail_849651 (1)

Het woord mama gaat geboren worden… Spannend en vol verwachting omarm ik mezelf, als mama.

Maya

Laat een reactie achter