Wat ik wil voor BijSuSe!

Avatar
geschreven door Susanne

Wat ik wil voor BijSuSe!

Lieke van Lexmond ging gezellig fietsen met haar kindje in een draagdoek en op instagram stroomde haar account vol met commentaar want heel veel mensen vonden dit onverantwoord.

Vorige week schreef ik een blog over samen slapen met je kindje en uit de reacties blijkt dat meerdere moeders hier commentaar over krijgen of het gevoel hebben dingen te moeten doen voor andere in de opvoeding. De maatschappij maakt dankbaar gebruik van onze angsten en de drang van moeders om elkaar aan te spreken over de opvoeding. ‘Ja’ ik slaap deze keer met mijn kindje in bed en ik ben mij bewust van de commentaren die je kan krijgen. Gelukkig krijg ik als moeder van vijf kinderen minder vaak commentaar want mensen snappen helemaal niet hoe je dat in deze maatschappij kan doen.

De maatschappij maakt dankbaar gebruik van onze angsten en kan zo de mooiste producten verkopen voor heel veel geld. Kinderen laten vallen is ook niet meer van deze tijd en als er iets gebeurt, heb jij het gedaan als moeder. Zo was ik laatst Floortje kwijt in de Ikea: ‘Ik draaide mij even om om een kussensloop te pakken en weg was ze’. Ik en de kinderen zijn gaan roepen en ik heb meteen een medewerker aan haar jasje getrokken. Een vrouw wees Floortje aan en ze was nog niet eens zo heel ver weg en het laat maar zien dat een ongelukje in een klein hoekje zit. Moet ik nu Floortje met een riempje meenemen naar Ikea, thuisblijven of moet ik maar gewoon hopen dat ze nu zo geschrokken is door mij dat ze dicht bij me blijft? Moet ik mij veranderen als moeder of moeten mijn kinderen nog leren dat ze niet zomaar weg kunnen lopen?

Lieke van Lexmond ging zo fietsen en ik zag een prachtige moeder die heerlijk met haar kindje naar buiten ging. Ook ik ben zo gaan fietsen met Seppe en de kinderen omdat de kinderen dit zo graag wilde en ik hier geen kwaad in zag. Sterker nog het voelt helemaal niet onverantwoord maar het is juist super leuk! Seppe slaapt heerlijk tegen mij aan en zo dichtbij voelt net zo veilig als wanneer ze voor in het fietsstoeltje zitten alleen is hij daar nog te jong voor. Het lijkt mij juist de perfecte manier om straks de kinderen naar school te brengen in plaats van met de auto. Ik ben trots dat ik met vijf kinderen nog zoveel kan doen en naar buiten kan, hier geniet ik van.

Terwijl deze blog al ingepland staat en de foto is genomen vliegt Mats uit de bocht met fietsen en beland zo in de sloot. Gelukkig stond er een moeder vlakbij en kon hem meteen helpen, nogmaals super bedankt hiervoor.  

Wij moeders mogen elkaar wel eens wat vaker complimenteren en ik hoop ook met BijSuSe een wat tolerantere community neer te zetten. Een groep moeders die juist begrip heeft voor elkaar en elkaars keuzes.

Het is al moeilijk genoeg en met vijf kinderen kan ik echt zeggen dat het niet allemaal opvoeding is, ook een groot deel karakter. Het ene kind loopt wat meer weg, het andere kind is meer voorzichtig en dit zal je blijven terugzien in de rest van hun leven. Dus help die ene moeder om ook een oogje in het zeil te houden in de Ikea of bij de sloot of help het andere kind door complimentjes te geven als ze toch iets gedaan heeft wat ze misschien niet durfde.

Sinds mijn ziekenhuisopname bij Seppe heb ik een duidelijk beeld met wat ik wil voor BijSuSe. Ik wil met BijSuSe zeggen tegen alle moeders, blijf dicht bij jezelf en de natuur, luister naar je gevoel en wees lief voor elkaar.

Elkaar tips geven mag altijd maar doe dit uit liefde en om te helpen niet om jezelf te profileren als betere moeder want we maken allemaal fouten.

Laat een reactie achter

2 reacties