De discussies zijn keihard en ook ik krijg er weer mee te maken. Keuze’s

Avatar
geschreven door Susanne

 Wie hier iets over durft te zeggen wordt sowieso afgemaakt op social media.

Of je nu voor of tegen bent de discussies zijn keihard. Moeders die worden neergezet als moordenaars door beide partijen. Ook ik kreeg er weer mee te maken en ik heb lang getwijfeld hier iets over te schrijven want wat zijn de reacties hard online. Voor dat ik dit dan ook plaats bedenk ik mij, kan ik dit aan?

“Ja” ik kan dit aan want ik denk dat er met mij heel veel moeders zijn die niet zo hard in deze discussie staan en wel wat voelen voor beiden partijen.

Seppe moest zich melden bij het consultatie bureau voor zijn allereerste prikjes. 2 maanden oud en kwetsbaar. Mijn kinderen zijn ingeënt maar ik kan de keuze respecteren van de moeders die hier vragen over stellen. Ik denk dat het ook goed is dat er meer openheid van zaken komt want het blijft bijzonder dat ik  nog geen (kinder)neusspray kan kopen zonder bijsluiter en dat ik nog nooit een bijsluiter van één inenting heb gezien. Hoe je het nu went of keert, of je nu voor of tegen bent aan beiden keuzes kleven risico’s. 

Ziek worden kan grote gevolgen hebben en elk medicijn heeft zo zijn bijwerkingen.

Het is aan ons de taak als ouders om te bepalen voor onszelf wat wij belangrijker vinden maar dat wordt ons heel moeilijk gemaakt als beiden partijen zo lijnrecht tegenover elkaar gaan staan. Waarom gaan wij niet luisteren naar elkaars redenen en willen wij niet iets van elkaar leren. Wanneer gaat de farmaceutische industrie hierover wat zeggen, want de discussies online zijn vooral tussen ouders en doktoren.

Seppe werd na zijn prikjes heel ziek, twee maanden en al over de veertig graden koorts. Dit zegt natuurlijk helemaal niks want mijn andere kinderen hebben hier weer niet op gereageerd of minder. Bij Floortje ben ik later begonnen met inenten omdat ze in het ziekenhuis lag gedurende de eerste prikjes en misschien had ik dit nu ook wel gewild. Ik geef borstvoeding en hij hoeft voorlopig nog niet naar de crèche. Waarom dan toch al prikjes? Toch durfde ik dit niet te vragen aan het consultatie bureau en volg ik het gewone programma omdat de discussies zo hard zijn en ik niet als slechte moeder wil worden neergezet. In het ziekenhuis (waar we zijn geweest voor Seppe ) gaven ze aan dat sommige kindjes echt heel heftig kunnen reageren op de inentingen  en dat er ook een vijfde ziekte is toegevoegd aan de twee maanden prikjes. Blijkbaar heb ik weer wat gemist want dit wordt je niet duidelijk verteld of heb ik mij er niet goed in verdiept?

Dus of je nu voor of tegen bent, zijn we het niet met elkaar eens dat er meer openheid van zaken mag komen? Dat de farmacie er een een duidelijke bijsluiter bij moet geven zodat ik deze rustig thuis kan lezen want nu moet ik zelf gaan zoeken op het internet. Als je gaat googlen kom je namelijk ook bij heel veel negatieve verhalen, is dit allemaal waar of zijn dit spookverhalen? Dit zijn vragen die alleen de farmaceutische industrie kan beantwoorden.

Is het niet fijn als wij beter kunnen beoordelen voor onszelf of we wel of niet een bepaalde keuze maken en wanneer en welke inenting?

Mijn kinderen krijgen nog de waterpokken maar straks behoort dit misschien ook in ons vaccinatie programma. Ik wil gewoon duidelijk op papier hebben wat de risico’s zijn van de ziekte doorlopen en wat de bijwerkingen kunnen zijn van inenten. Het is mijn taak als ouder mijn kinderen gezond groot te brengen en geen ouder wil dat zijn kind iets oploopt. Het is dus heel gemeen en onrealistisch elkaar weg te zetten als slechte ouders want wij weten echt wel van elkaar dat we onze kinderen niet met opzet ziek willen maken.

Ik hoop met al mijn keuzes dat mijn kinderen gezond maar vooral gelukkig oud mogen worden. Dat mijn kind het gevoel heeft zijn eigen keuzes te kunnen maken in deze maatschappij en dat wil ik ook.

Laten we iets milder zijn en gewoon luisteren naar elkaar en de discussie bij de industrie neerleggen in plaats van bij elkaar.

Blijkbaar is het vertrouwen in onze gezondheidszorg verdwenen door het verdienmodel. Wil je meer mensen laten meedoen aan het vaccinatie programma moet het vertrouwen worden terug gewonnen en dit doe je door te luisteren  en de twijfel weg te nemen.

Laat een reactie achter

1 reactie

  • Je hebt helemaal gelijk! Ondanks dat ik achter onze keuze sta om wel te vaccineren ben ik ook erg nieuwsgierig naar de “tegen” verhalen. En ik vraag mij ook ten zeerste af wat er nu waar is en wat niet. En ook inderdaad waarom de farmaceutische industrie nergens op reageert…
    Ik heb dit overigens bij onze eerste wel bespreekbaar gemaakt bij het consultatiebureau en een bijsluiter gekregen.