Wat is echt voedsel?

Anneloes
geschreven door Anneloes

Echt voedsel

Pas wandelde ik samen met een vriendin op het landgoed Oud-Amelisweerd bij Utrecht en genoten we bij de Veldkeuken van een heerlijke lunch.

Bunnik-NieuwAmelisweerdZichtlaan-2008

De Veldkeuken is gevestigd in het prachtige gerestaureerde koetshuis en vanuit de vroegere paardenruif verkopen ze biologische brood uit eigen bakkerij. Op hun menukaart staan heerlijke gerechten waarbij de smaak van het landgoed centraal staat. Ze serveren puur eten en drinken, 100% biologisch en superlekkere koffie, wijn en taart uit eigen bakkerij. Kortom een culinair feestje, maar zonder hier nu een grote reclame boodschap van te willen maken kan ik wel zeggen dat de Veldkeuken één van mijn favoriete plekjes is, vooral in de zomer.

Wat een feest

Nu wil het toeval dat mijn wandelende vriendin en ik op dezelfde dag jarig zijn en nog toevalliger vierden wij dit, zonder het van elkaar te weten afgelopen jaar met ons eigen gezin in, jawel, de Veldkeuken. Ik met mijn man en zoon van 8 jaar, zij met haar man en haar twee tienerzonen. Mijn zoon is niet altijd een gemakkelijke eter, nou ja, hij eet heel gemakkelijk en veel als het hem uitkomt, dus het is maar van welke kant je het bekijkt. In de auto had ik hem vast in grote lijnen verteld waar hij bij de Veldkeuken uit zou kunnen kiezen. Zo kon hij zijn teleurstelling vast verwerken en hebben we later hopelijk geen gedoe aan tafel.

Mijn zoon deed diverse pogingen om ons naar een ander restaurant te krijgen, maar legde zich uiteindelijk neer bij deze belachelijke keuze van zijn moeder.

Mijn vriendin had haar zonen niet voorbereid, je verwacht toch een zekere volwassenheid van een zestien- en een achttienjarige, maar dat viel vies tegen in dit specifieke geval. Tienerzoon één bestelde bij aanvang een cola. Helaas….cola valt niet in de categorie puur eten en drinken dus dat verkopen ze niet en om meteen maar duidelijk te zijn, ook geen andere frisdranken. De toon was gezet. Geen cola? De verbijstering op zijn gezicht was groot en met veel tegenzin bestelde hij een sapje. Zoon twee werkte met stijgende verbazing de menukaart door, zijn ogen schoten van links naar rechts zoekend naar iets bekends, maar wederom helaas zonder succes. Mokkende bestelde hij uiteindelijk een huisgemaakte speltburger met de mededeling ‘dat dit nog het meest op echt voedsel leek’, verwijzend naar een broodje hamburger. Je begrijpt dat het een gezellige avond werd.

Lachen

We hebben er later samen nog smakelijk om gelachen maar kwamen wel al snel tot de conclusie dat dit toch eigenlijk te treurig voor woorden is. De meeste kinderen zien gemanipuleerd voedsel met chemische stoffen als ‘echt voedsel’. Dit voedsel is door al deze toevoegingen niet alleen super ongezond, maar al snel verslavend waardoor kinderen steeds meer willen.

Dat kun je ze eigenlijk niet eens kwalijk nemen als je ze als ouders vrolijk meeneemt naar de McDonalds om daar hun kinderfeestje te vieren. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan. Hip en cool, daar draait het allemaal om en dat hebben ze bij McDonalds maar al te goed begrepen met hun steengoede marketing. Daar kan het pastinaakfrietje of de zoete aardappel chips echt (nog) niet tegenop. Laat staan de speltburger. Maar pas op, ze veroveren in hoop tempo terrein, al moeten sommige ouders daar echt nog wel even aan wennen.

Anneloes

 

Laat een reactie achter