Er bestaat geen slecht weer alleen maar verkeerde kleding!

Ilse
geschreven door Ilse

Mijn dochter is vorige maand vier jaar geworden, in Nederland gaan kinderen dan naar de kleuterschool maar dat is hier anders.

Omdat het vrij duur is om te wonen en te leven hier in Noorwegen ( boodschappen kosten drie tot soms wel vier keer meer hier dan in Nederland) werkt vrijwel iedereen vier of vijf dagen in de week.

Daarom gaan alle kinderen vanaf dat ze ongeveer een jaar zijn naar de `barnehage` de kinderopvang. Dit is hier goed geregeld en het kost elke maand zo`n 350 euro. Ze doen leuke dingen met de kinderen en ze gaan vaak naar buiten, weer of geen weer.

Hier zeggen ze `Det finnes ikke dårlig vær ,bare dårlige klær “( er bestaat geen slecht weer alleen maar verkeerde kleding). en er is dan ook volop kleding te vinden voor elk weertype, winterpakken/ skipakken, regenpakken, regenlaarzen en ga zo maar door.

Als je hier mama word, heb je trouwens recht op een jaar verlof, dit vind ik toch zo geweldig! Je bent dan lekker lang thuis met de baby en de papa/ andere ouder van het kind heeft 3 maanden verlof als mama weer is begonnen met werken!

Wat er ook heel anders is, is dat je hier geen zorgverzekering hoeft te betalen elke maand, maar als je bij de huisarts bent geweest, betaal je wel een bedrag. Dit geldt ook voor de tandarts en deze kosten kunnen erg oplopen. Ziekenhuis behandelingen en medicatie in het ziekenhuis kosten daar tegenover weer helemaal niks!

Verder is Noorwegen een waanzinnig mooi land, de natuur is fantastisch en de Noren zijn dan ook gek op `å gå på tur`( om te wandelen) in de bergen en de bossen en geef ze eens ongelijk! Kilometers ongerepte natuur en prachtige fjorden en meren.

Wij gaan er in het weekend ook vaak op en uit en ja ook als het regent want jaja ….. det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær 😉 Veel mens mensen hebben hier een vakantie/ vrijetijdshuisje genaamd `hytte`, deze vaak minus een douche/wc maar plus een “utedo“een oud Hollandse Plee jippie jeej…..en dit vond ik toch wel even wennen! Vooral om er na een avondje horrorfilm te hebben gekeken naar buiten te moeten om naar de `plee`te gaan….brrrr.

Nu mis ik vooral de hema en kaas. Van die lekkere zoute belegen kaas. Hier hebben ze bruine kaas `brunost`die ik persoonlijk echt niet te eten vind.

Er is wel Gouda kaas (zo heet het hier) maar die is wat smaakloos en daarom wilde mijn moeder wel kaas opsturen…dit was geen succes….toen er voor de eerste keer (en ook gelijk de laatste) kaas vanuit Nederland werd opgestuurd, was er iets niet goed gegaan bij de post. Het pakketje kwam drie weken later pas aan. Toen ik deze dus eindelijk kon ophalen bij het postkantoor, was ik dus ook door het dolle want ik had erg trek in kaas. De vrouw achter de balie trok een vies gezicht terwijl ze mij het pakketje gaf en ja hoor….ik rook het ook, het stonk vreselijk…de kaas was beschimmeld en de boerenkool ( die er ook nog bij was gedaan ( dit toen echt niet te vinden was hier) was al half vergaan.

Met een rood hoofd racete ik het postkantoor uit. Daarom neem ik dus altijd gewoon een kilo kaas mee in mijn koffer en iedereen die vanuit Nederland op visite komt ook!

 

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter