Foto’s van je kind op social media of niet…?

Jill
geschreven door Jill

Tegenwoordig zet je leuke, gezellige en grappige foto’s van een avond uit, je lunch of je vakantie op Facebook, Instagram etc. of stuur je ze door in een WhatsApp bericht. Maar doe je dat ook met de foto’s van de geboorte van je kind. De eerste stapjes of hapjes. Vroeger stuurde je oma een brief […]

Tegenwoordig zet je leuke, gezellige en grappige foto’s van een avond uit, je lunch of je vakantie op Facebook, Instagram etc. of stuur je ze door in een WhatsApp bericht. Maar doe je dat ook met de foto’s van de geboorte van je kind. De eerste stapjes of hapjes.

Vroeger stuurde je oma een brief met daarin een foto van haar kleinkind. Je duwde de visite een fotoboek onder de neus of je nam er één mee onder je arm als je aan iemand je zoon of dochter wilde laten zien. Maar met de komst van het internet en smartphones zijn de tijden veranderd en is alles in een seconde met de (hele) wereld gedeeld. En dan bedoel ik ook echt alles, meestal allemaal leuk en gezellig. Maar soms ook pijnlijk, gemeen en gevaarlijk.

thumbnail_cellphone

Helaas is niets meer privé en ook al denk je zelf heel goed na wat je met wie deelt. Helaas kan het ook terecht komen bij iemand die je niet kent of bij iemand van wie je niet wil dat hij of zij dat deel van jouw leven ziet. Als je instellingen niet goed staan en jouw Facebook vrienden een berichtje plaatsen bij een foto, dan zien de vrienden daarvan dit ook weer. En als een familielid een leuke foto deelt en jou heeft getaged, dan zien die vrienden ook de foto van je kind. Facebook veranderd de regels en instellingen regelmatig dus hou het in de gaten.

Tijdens mijn “wilde” jaren heb ik ook regelmatig een foute of niet zo charmante foto online geplaatst of werd ik getaged door een vriendin in één van haar foto’s. Maar nu een paar jaar ouder en wijzer, ahum, denk ik iets meer na over wat ik wel en niet online plaats. Dit had toen vooral te maken met de zoektocht naar een andere baan. Een foto verdwijnt, helaas, nooit meer helemaal van het internet. En daarnaast zijn er ook een heleboel handige mensen online, die foute dingen willen doen met sommige van die foto’s. Niet dat er achter elke pc en in elke hoek “vieze mannetjes” zitten. Maar toch. WhatsApp is ook niet heilig, maar minder openbaar.

thumbnail_social media

Dus toen onze zoon werd geboren hebben wij, voor nu, een keuze gemaakt over wat we wel of niet van hem op social media willen delen. En eigenlijk is dat heel weinig. Sinds ik hier blog heb ik een paar keer een foto van hem geplaatst, maar dan wel zo dat hij vrij onherkenbaar is. Het kan ook de buurjongen zijn. En is dan ter ondersteuning van het verhaal. Maar als je mij vraagt waarom, dan is dat naast een “gevoel” ook het enge aspect van het online wereldje. En hij kan zelf nog niet zeggen of hij het wel wil.

Ook heb ik een paar vriendinnen gevraagd hoe zij zich erbij voelen en waarom zij foto’s van hun kinderen online plaatsen en of ze er over nadenken hoe en wat.

Vriendin J. zegt “social media is nu eenmaal een groot onderdeel van het leven” en ze denkt zeker na over wat ze plaatst en doet het ook niet overdreven veel. Vriendinnen K. en B. plaatsen af en toe iets op hun Facebookpagina omdat die alleen zichtbaar is voor vrienden. Maar vriendin K. deelt meestal iets persoonlijk via WhatsApp. Vriendin L. heeft er geen problemen mee, maar let wel op hoe haar kids er opstaan. “Gekken heb je overal”.

Oma en opa zijn gelukkig niet zo actief op social media, dus daar komen geen foto’s online. En volgens mij hebben de mensen in onze omgeving ook wel gezien dat wij (bijna) geen foto’s van onze zoon online plaatsen en heb ik nog niet aan vriendinnen hoeven vragen iets niet te plaatsen of weg te halen.

Deze blog is vooral mijn verhaal en hoe ik er mee om ga en zeker niet om een vinger te wijzen naar andere mensen die wel foto’s van hun kroost online plaatsen. Al denk ik bij sommige foto’s wel eens zou je dat nu wel echt doen.

Hieronder een aantal artikelen waarin wat tips en wat do’s en don’ts staan:

Jill

 

Laat een reactie achter