6 verandering in het leven van Merel nu ze moeder is.

Avatar
geschreven door Susanne

Het eerste jaar als moeder, wat is er veel veranderd.

Alweer 3 weken geleden werd ons ´kleine´ meisje 1 jaar. Ik kan het nog steeds nauwelijks geloven.. 12 maanden. Hoe dan?!

Soms zou ik willen dat ze gewoon 5 jaar zo klein kon blijven zoals ze nu is. Ik geniet zó intens van hoe ´klein´ ze nog is. We hebben het de dag voor haar echte verjaardag gevierd met familie en vrienden. Ik was weken bezig met het organiseren en had er heel veel plezier in. Ondanks een kleine dosis organisatiestress hebben wij echt een fantastisch feestje gehad en heeft Mae optimaal genoten van alle lieve mensen om ons heen en alle véle cadeaus die zij heeft gekregen.

Hoe prachtig ik het ook vind om te zien wat ze nu allemaal zelf kan en dat haar eigen persoonlijkheid steeds duidelijker zichtbaar wordt toch scrol ik regelmatig terug naar alle foto´s en filmpjes die ik van haar maakte in het eerste jaar. Deze babytijd met haar krijgen we natuurlijk nooit meer terug en soms overvalt het schuldgevoel me.. heb ik er wel genoeg van genoten?, heb ik wel genoeg vastgelegd? etc. Maar ach, het is een super makkelijke baby die over het algemeen altijd vrolijk is en ontzettend goed ontwikkelt, het geheugen van mijn telefoon is regelmatig vol en ik hou zielsveel van haar dus ik moet die schuldgevoelens maar van me afschuiven.

Ik denk dat het hoort bij het moeder zijn, je schuldig voelen over van alles. Op ‘mijn altijd schuldig voelen’ na is er meer veranderd in mijn leven sinds ik moeder ben. Ik ben benieuwd of andere moeders zich hierin herkennen:

1.

Schuldgevoelens Zoals zojuist benoemt kan ik me heel snel schuldig voelen tegenover onze dochter. Ik ben een perfectionist en hou me zelf dan ook vaak een perfect plaatje voor waar ik naar streef voor haar. Helaas bestaat dit perfecte plaatje of een perfecte ouder niet.

2.

Kwetsbaarheid Dit is iets wat ik me niet kon voorstellen voordat ik moeder werd. Hoe kwetsbaar je je soms kan voelen als moeder. Waar ik vroeger nog wat harder kon zijn in bepaalde dingen ben ik nu veranderd in een zacht ei. Al het nieuws over aanslagen wereldwijd vind ik beangstigend, in wat voor wereld groeien onze kindjes op? Als ik soms verhalen lees over kinderen die hun ouders verliezen of andersom of ander kinderleed dan rollen de tranen al snel over mijn wangen. Dat zachte ei geldt overigens ook voor tv bevallingen en net geboren baby’tjes..

3.

Intense liefde Dit is waarschijnlijk de grootste verandering sinds ik moeder ben. De intense liefde die je voor je kind voelt is niet te vergelijken met alle liefde die je hiervoor heb gevoeld. Als ze naar me toe komt rennen voor een kusje of als ze die kleine armpjes om me heen slaat omdat ze zo graag bij me wil zijn.. deze momenten maken mijn leven elke dag opnieuw zoveel mooier.

4.

Balans Jaloers kan ik worden als ik vlogs kijk of blogs lees van die moeders die lijken de balans in hun leven zo goed te hebben gevonden. Ik ben af en toe nog steeds op zoek.. vriend/kind/familie/vriendinnen/werk/huishouden/huisdieren/tijd voor mezelf het blijft een dingetje..

5.

Me-time uhhhh? Zei ik nou me-time? Ik zou bijna de betekenis opnieuw kunnen gaan opzoeken. Eerlijk gezegd neem ik hier veel te weinig tijd voor. Toen Mae 2 maanden oud was had ik een massage voor mezelf geboekt als een soort ‘beloning’ en ik nam me toen voor dit elke maand te gaan doen. Je voelt ‘m al aankomen… dit is nooit meer gebeurd. Nu Mae 1 jaar is geworden en steeds beter zichzelf kan vermaken en minder afhankelijk is heb ik mezelf wederom voorgenomen wat meer tijd voor mezelf in te plannen.

6.

Andere levensstijl Al ben ik nooit een enorme huismus geweest toch kon ik er vroeger van genieten om een dagje op de bank te vertoeven of een film in bed te kijken nu lukt dit me niet meer. Het voelt haast als verspilde tijd en ook de interesse is minder. Ik kan er nu echt van genieten om lekker buiten te zijn met mijn gezin en probeer dan ook elke vrije dag die we hebben met z’n 3e iets leuks in te plannen buiten de deur. Ik vind het belangrijk om Mae buiten te laten spelen en zij niet opgroeit met het idee dat de tv altijd aan moet staan.

Nou zijn er de afgelopen 12 maanden natuurlijk veel meer veranderingen de revue gepasseerd maar dit zijn toch wel de grote en terugkomende dingen. Ik ben natuurlijk enorm trots en dankbaar voor onze dochter toch denk ik dat veel kinderloze mensen om mij heen het ouderschap kunnen onderschatten. Het is een fulltime job die je leven per direct veranderd. Een dikke thumbs up voor alle moeders en mommy´s-to-be die dit lezen, you rock!

Liefs,

Merel

Meer lezen:

Laat een reactie achter