Het gevaar van kinderen op social media!

Avatar
geschreven door Susanne

Terwijl mijn stiefdochter bezig is met haar spreekbeurt over pesten is dit voor mij een mooie opening om hierover met haar te gaan praten. Het pesten tegenwoordig gebeurt niet meer alleen op school, ook via de telefoon, social media en internetapplicaties. De kinderen die in het bezit zijn van een smartphone worden steeds jonger, ook onze dochter heeft er één.

Teenage girl sitting on skateboard at sunny park

 Ik heb niet altijd zicht op haar smartphone gebruik en kom erachter dat ik hier weinig vragen over stel. Mijn voorlichting over de social media kan ook beter.

Waar moet ik beginnen en wat moet ik vertellen. Terwijl ik bezig ben met mijn blog hierover kwam ik een mooie site tegen met 25 manieren van vragen hoe het op het internet was.

Ik vraag bijna altijd hoe het op school was geweest maar eigenlijk nooit wat ze allemaal op haar telefoon en internet heeft gedaan.

Bij deze tip nummer één:

  1. Stel niet alleen vragen over hoe het op school geweest is maar ook over haar internet gebruik. 25 mooie vragen die je kunt stellen zijn te vinden op http://mijnkindonline.nl/artikelen/25-manieren-om-te-vragen-hoe-was-het-vandaag-op-internet

Iets wat wij hier thuis als regel hebben is dat ze alleen beneden op de laptop, ipad of telefoon mag zitten. Voor nu werkt dat nog en kunnen we haar in de gaten houden om zo af en toe mee te kijken. Natuurlijk moet ze het uiteindelijk ook kunnen zonder toezicht.

  1. Start het gebruik van het internet en social media onder toezicht. Leren lopen begint ook aan de hand.

Wat ik wel duidelijk uitgelegd heb aan onze dochter is dat de kinderlokkers tegenwoordig niet alleen vragen of je een snoepje komt eten maar dat ze tegenwoordig ook via de social media opereren.

Ik wil haar niet bang maken maar heb haar wel gevraagd of ze het wil melden als er een onbekend kindje haar uitnodigt en tegen haar begint te praten. Ze moet weten dat iedereen een foto kan plaatsen en zich voor kan doen als iemand anders.

  1. Vraag je kind het te melden als er een onbekend persoon contact met ze zoekt en houd dit in de gaten.

“Sexting” een term die je tegenwoordig vaak voorbij ziet komen. Sexting is het verzenden en ontvangen van seksueel getinte beelden of tekstberichten d.m.v. een mobile telefoon of internetapplicaties.

  1. Leg je kind uit dat ze nooit iets op internet moeten plaatsen wat ze ook niet in de krant zouden willen zetten. Leg uit dat alles wat ze versturen door iedereen gezien kan worden en negatief tegen je gebruikt kan worden b.v. in een ruzie.

Wat mij tegenwoordig opvalt is het grove taalgebruik op social media. Het is heel makkelijk om vanachter je scherm van alles te roepen en te schrijven maar besef wel dat alles net zo kwetsend kan zijn.

  1. Leg je kinderen uit dat dezelfde omgangsnormen gelden bij social media als in een normaal gesprek. Behandel een ander hoe je zelf behandeld wilt worden ook op de social media.

Zelf vind ik social media leuk anders was ik niet gaan bloggen. Ik ben dus geïnteresseerd in de nieuwste apps en trends op dit gebied. Wie beter dan mijn dochter kan ik daarover vragen stellen.

  1. Houd je als ouders op de hoogte van wat je kind doet op het internet. Surf met ze mee en sta ervoor open.

Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar op het internet.

  1. Zorg voor een email adres en Nick name die niet alles verhult.

Laatst zag ik op radar hoe oplichter gebruik maakten van foto’s van rijbewijzen die tieners trots posten nadat ze deze behaald hadden.

  1. Bespreek met je kind dat hij geen persoonlijke gegevens mag delen met anderen en dat officiele papieren niet gefotografeerd moeten worden om via de social media te delen.

Zelf ben ik niet zo’n fan van het controleren van je kind, ik vind dat ze ook recht hebben op hun privacy. Ik probeer dan ook zo veel mogelijk met ze te praten en wanneer ik mijn twijfels heb ga ik controleren.

  1. Bekijk zo nu en dan de historie van de browser

Als laatste en eigenlijk de belangrijkste tip:

  1. Zorg voor een goede virusscanner

Heb je nu zelf tips die in dit rijtje thuishoren laat dit dan weten. Social media speelt tegenwoordig een hele grote rol in het leven van onze kinderen, alle tips zijn dan ook welkom.

Foto: Getty Images

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter