Hiep Hiep Hoera, het kleine monster is 1 jaar!

Maya
geschreven door Maya

Het eerst jaar ouderschap, wat een rollercoaster-ride was dat zeg…

thumbnail_unnamed (1)

Iedereen kan je vooraf zeggen dat het zwaar is. Dat je weinig zal slapen. Dat de verwondering over je kleintje je hart zal doen smelten. Dat je leven er totaal van op z’n kop zal staan.. Mijn ervaring is dat ondanks dat iedereen het probeert je te zeggen hoe het zal zijn, je weet niet waar je aan begint. En dit geldt voor the good and the bad stuff.

Ik denk dat het mijn meest intense periode is van mijn leven dat ik letterlijk in ieder moment werd gegooid. Niks is meer plan-baar. En dit is al niet mijn sterkste kant!Slapen en eten worden een luxe en een sociaal leven staat ineens helemaal onder aan je ‘To-do lijst’. Wat naast dat het intens en zwaar was, is het tegelijkertijd de meest magische periode van mijn leven.

Wat is het baren bijzonder. Zo zwaar, intens en uplifting tegelijkertijd. De kracht en overgave die je ervaart zijn uitzonderlijk en spiritueel. Salim is na 6 dagen weeën thuis bevallen, met assistentie van een waterbad en heel veel geduld. Toen de kleine zijn eerste adem nam en zich daarna tussen je borsten nestelde op zoek naar eten.. was dit echt zonder meer het meest indrukwekkende moment van mijn leven.. Het was echt net een klein aapje. Zo instinctief en zo sterk in zijn kracht om te overleven, zijn aanwezigheid bleef me ieder moment verbazen. Daarnaast ook naar mijzelf. Ik heb een kind gebaard. Een nieuw levend wezen. Wauw. Woorden kwamen te kort.

En dan al die ‘eerste keren’, het zijn er te veel om op te noemen. De eerste lach. De eerste keer staan. De eerste geluidjes. Ontelbaar en zo mooi om te zien dat hij zo van het ontdekken geniet. Dat hij vol vreugde zijn wereld met volle teugen aanpakt en er voor gaat. Waarvoor hij gaat zijn dingen waar je zelf al zo voorbij loopt en met gewenning en sleur geen aandacht meer aan geeft.

Je hebt geen Mindfulness cursus meer nodig. De kleine leert je weer stil te staan en je te verwonderen over de simpele dingen in het leven.

Met trots pakte hij laatst de stofzuiger en ging mij laten zien dat hij dit nu ook al wel snapte. Vegend over de vloer keek ik naar m’n toen bijna 1 jarige knul en dacht.. Wow, dit gaat allemaal veel te snel. Nu kan ik niet meer de hond uit laten zonder dat hij ook de riem vast heeft. Was opvouwen, zonder dat hij meehelpt door alles weer uit te vouwen. En tandenpoetsen zonder dat hij ook mijn tanden wilt poetsten. Van 35 cm lang naar 74 cm, van kledingmaat 50 naar maat 80 en al nu schoenmaat 21! Van luiermaat 0 naar 4 en van een liggend autostoeltje naar zittend. Wat gaat het allemaal snel zeg.

thumbnail_849651 (1)

En toen ineens was het jaar bijna voorbij. Wat gaan we doen? Gaan we het vieren? Ja, das wel leuk voor hem. Maar zijn we niet al veel te laat met plannen..? Ah fine. Jarig op 20 april. Dat houdt in, voorjaarsvakantie in aantocht. Iedereen is op vakantie.. Oei, toch niet helemaal juist gepland die geboorte. Nou ja, datum staat nu voor de 30ste, we gaan zien wie er komt.

Op de opvang dachten ze er geen seconde over na: een verjaardag moet gevierd worden!

Ik werd gebeld door een medewerkster met de vraag: Gaat Salim zijn verjaardag nog vieren? Ik dacht, uhh..? Baby’s, vieren die al hun verjaardag met hun groep..? Ow. Nooit bij stil gestaan. Wat doen ze dan? Uitgebreid vertelde ze mij dat er werd getrakteerd en gezongen en dat ze er een speciale dag van maken. Ja, daar zeg je uiteraard ja op. Natuurlijk viert Salim zijn verjaardag!

Dus vorige week ging Salim met 9 doosjes rozijnen de dag na zijn verjaardag naar de opvang. Er hingen slingers en hij had zijn speciale verjaardagshoed. Er werd gezongen en hij kreeg zelfs een cadeau! Helemaal vol verwondering van de aandacht en liefde van de medewerkers had hij die hele dag niet geslapen.. Volledig uitgeblust haalde ik hem op. Toen dacht ik ja, zo hoort een kinderverjaardag te zijn. Volop genieten!

thumbnail_871288

Ik legde hem bij thuiskomst direct in bed, hij viel als een blok in slaap.. Ja, daar lag m’n engel, zo vredig in dromenland. Benieuwd wat het leven hem verder zal brengen. Op naar het volgend jaar vol avonturen. Maar nu eerst lekker dromen over zijn aller eerste verjaardagsfeest..

Maya.

Laat een reactie achter