NIVEA

Carola
geschreven door Carola

Met bewondering las ik de blog van Suus over kleine Seppe, die lekker in een hangzak tegen haar buik lag, terwijl ze met haar andere kids aan het fietsen was. Het blijft mij dan ook verbazen dat zoveel mensen hierop commentaar hebben. Begrijp me goed; een mening mag maar soms worden mensen gewoon aan de schandpaal gehangen!

Je bent bijna bang om iets te doen omdat er altijd wel iemand is die er enorm over valt.

Het blijkt maar weer eens dat er in onze samenleving alleen plaats is voor het stereo type die precies doet en handelt zoals het hoort. Maar was het, toen we klein waren niet anders?! Leerden we als baby niet door onze zintuigen te gebruiken; ruiken, proeven, voelen etc. Maar, zodra we naar de basisschool gaan wordt dit jammer genoeg uit ons systeem gehaald. Dan wordt er verwacht dat je nadenkt en niet handelt volgens je gevoel. Het wil niet zeggen dat dit altijd slecht is, maar we laten ons verstand vaak de bovenhand hebben voor ons gevoel!

Ook ikzelf heb, ook al ben al lang volwassen, het er nog moeilijk mee hoor. Zijn we allemaal niet bang dat we te overdressed op een feestje aankomen? Mijn man is daar makkelijker in want die zegt gewoon:”Joh trek aan wat je leuk vindt” maar toch kan ik dat niet.

Wat ik nog veel kwalijker vind is dat onze kinderen in de huidige samenleving bikkelhard zijn tegen elkaar. Ook mijn kinderen hebben hier last van. Nou heeft de oudste wel een (over)dosis zelfvertrouwen maar toch raakt het commentaar van een ander hem wel. Mijn jongste daarintegen is hier wel heel gevoelig voor. Daar baalt ze zelf ook van maar het is iets wat in je zit, mede ook door de vervelende ervaringen uit haar basisschool tijd.

Uiteraard is praten altijd een goede basisuitgang maar we hebben ze ook een “tool” meegegeven: Mocht je in een situatie komen waarin je bang bent over wat andere mensen van je vinden; denk dan NIVEA! Nou snap ik dat jullie denken “Wat heeft NIVEA hiermee te maken” maar dit is als volgt:

NIVEA = Niet Invullen Voor Een Ander!

Soms is een situatie veel minder erg dan het scenario dat we in ons hoofd al 100x hebben afgespeeld. Probeer gewoon te doen of te zeggen wat je wil. Okee, soms zit het mee en soms zit het tegen maar laat je niet weerhouden toch voor je eigen gevoel uit te komen! Laat mensen hun kinderen opvoeden zoals ze dat zelf willen. Misschien, als we iets meer naar elkaar luisteren, in plaats van gelijk je mening klaar te hebben, leren we nog wat van elkaar!

Laat een reactie achter

1 reactie

  • Wat Carola hier schrijft is terecht. Mensen hebben snel een mening klaar over andere mensen. Ik ben geen tegenstander van sociale media, maar die doen hier zeker geen goed aan. Mensen hebben er de kans om snel, zonder rem, en zonder oogcontact, een mening te spuien.

    NIVEA is een zeer bruikbare tool. Ik leerde hem van een goede vriendin, en kon hem reeds meerdere malen nuttig gebruiken. En als je met iets zit, is de beste weg voor mij aan de betrokkene gewoon de vraag te stellen, vanuit je gevoel, met een ik-boodschap, zonder de ander aan te vallen.

    Respecteren van anderen in hun doen en laten zal voor gevolg hebben dat ook jij gerespecteerd wordt. Leven met je verstand maar vanuit je gevoel … het klinkt me als muziek in de oren.

    Dank voor de fijne tekst, Carola!