Ochtendroutine bij kinderen met ADHD, hoe doen andere moeders dit?

Wilma
geschreven door Wilma

Bij toeval stuitte ik afgelopen week op deze titel bij de oudersvannu.nl “Ochtendroutine bij kinderen met ADHD” toen ik op internet aan het struinen was. Getrokken door de titel ging ik lezen….het verbaasde me ergens dat ik er niet de “gouden” tip tegen kwam om de ochtenden zo relaxed mogelijk te laten verlopen.

Onze ochtenden lijken redelijk hetzelfde te verlopen als de ochtenden voor kinderen zonder adhd/add. Het is overigens pas sinds een week of zes dat onze ochtenden iets rustiger verlopen, daarvoor was het stress met een hoofdletter. Kind van de leg en paniekerig, een tweeling die hard meebrult omdat die toch ook echt denken dat ze hard moeten gillen om alles gedaan te krijgen, slik…en moeders bungeejumpen overal tussendoor. Hoe doen anderen dit toch…..? 

thumbnail_IMG_8041

Weer speelgoed in de vaatwasser

Het rare is dat we voor mijn gevoel niks anders doen dan voorheen qua ochtendplanning. En toch is er iets veranderd, tijd om de ochtend eens onder de loep te nemen. 

Ons afvinklijstje de avond ervoor:

  • Avond douchen
  • Kleding klaarleggen op volgorde van aantrekken ( met duidelijke afspraken dit is wat we kiezen en dan niet ’s morgens de discussie over toch wat anders) 
  • Washand/handdoek klaarleggen
  • Beker op het aanrecht met bakje voor koek of fruit
  • Toiletartikelen bij elkaar in tasje 
  • Gymtas klaarzetten

Ongeveer wel kloppend met wat denk ik de meeste doen? Ben wel benieuwd hoe jullie ochtendritueel is. 

Om half zeven gaat mijn wekker en de oudste maak ik om 6.45 wakker dan kan ze relaxed wakker worden, wat hier bepalend is voor de stemming en haar bui. Ze heeft dan tien minuten nodig om weer te aarden zeg ik dan. Wassen en aankleden blijft een dingetje, je helemaal wassen waar nodig, dan aankleden en erachter komen dat je je ondergoed niet hebt gewisseld. In het begin kon ik me daar zo aan irriteren (sorry ben ook een mens) dan dacht hoe kun je dit vergeten, “het ligt klaar?.” Inmiddels weet ik beter, ze ziet het dan gewoon even niet, dus samen onder begeleiding even wisselen is het beste. Haar het zelf laten doen is ook een optie alleen duurt het dan zeker een kwartier voor ze klaar is omdat ze te veel ziet, een vogel, een auto, een deur, alles wat ze hoort kan afleiden.

Ontbijten is ook zo n leuk iets, we willen allemaal gezond eten toch? Maar ja je zal maar veel te weinig wegen een te lage bmi en slecht eten “oeps”. Ieder hapje zie ik als winst en als er hier smorgens 1 boterhammetje in gaat hang ik de vlag uit. Yoghurt fruit alles is de revue gepasseerd en overal zitten stenen in, krijgen ze niet weg enzovoort…. Oftewel het is anders dan anders dus ik weet niet wat ik daarmee aan moet. Het is te vergelijken met bijvoorbeeld een uitstapje, we gaan naar de Efteling en op het moment dat je eenmaal in de bus bent gestapt gaan we ineens naar het bos…auwtsj. Inmiddels nu ik mijn blog nog eens teruglees, denk ik niet dat we iets anders zijn gaan doen de afgelopen weken maar denk ik eerder dat we eindelijk een weg hebben gevonden in het omgaan met een kind met adhd. 

Vandaag en volgende week zijn er opnames op school voor de kids top 20.. Ja ja, helemaal leuk, alleen stijgt met de leuke spanning ook de minder leuke spanning hier in huis. Onrust en rusteloos wisselen elkaar af?, er wordt gefilmd – kinderen krijgen specifieke opdrachtjes ( logisch) maar voor onze adhd-ster niet prettig want het wijkt af van “normaal”. Adhd-ers zijn gewoonte dieren, de structuur en vaste dingen bieden veiligheid en als iemand dit omgooit om wat voor reden dan ook hebben ze daar hinder van. Gelukkig zijn er hier juffen op school die er mee om kunnen gaan, die voldoende uitleg geven, herhalen en kinderen met adhd /add mee nemen naar de weg van het leren. 

thumbnail_IMG_8038

Deze blog schreef ik gedeeltelijk vorige week al, inmiddels zijn de opnames achter de rug. De opnames waren super leuk!!! Maar yep er komt een maaaaaar achteraan, door de onrust en de energie die dit kost is onze oudste er gewoonweg ziekig van geworden. Onrust, hoofdpijn, buikpijn, overgeven het hele laken en pak… Hoe doen andere ouders dit toch? 

Wilma

 

Laat een reactie achter

1 reactie

  • Lees je verhaal pas 11 maanden later! Maar hee, wat een herkenning. Onze beide dochters zijn hooggevoelig en veel dingen uit jouw verhaal kan ik plaatsen. Hoe wij het doen? Vanaf dat ze klein zijn elke dag dezelfde volgorde in wat te doen om klaar te staan. Nu doen ze het op de automatische piloot. Ik maak ze elke ochtend rustig wakker met moederliefde. Dat geeft ook rust. Alleen de moodswings vind ik wat lastig. Ik probeer mezelf klaar te maken en er niet op te reageren. Dan lopen ze vaak weer met goed humeur naar buiten. Dát humeur kan dan wéér zo snel zonnig zijn, daar verbaas ik me vaak over. Groetjes Kathy