Thirteen Reasons Why!

Carola
geschreven door Carola

Thirteen Reasons Why!

Dit is een serie die ik samen met mijn dochter Jessie (12) heb zitten kijken. Ze wilde hem heel graag zien, maar ik heb er nog wel over getwijfeld of hij wel geschikt was voor haar. Het gaat over pesten en intimideren. Omdat dit vandaag de dag toch wel een onderwerp is wat heel erg leeft onder jongeren, vond ik het goed. We hadden wel afgesproken dat als ze het te erg/eng zou vinden, we hem af zouden zetten.

Het waargebeurde verhaal gaat over een tienermeisje dat zelfmoord pleegt. Het is geproduceerd door Selena Gomez, een meisje dat al vroeg in Disney series speelde dus zelf ook al het één en ander heeft meegemaakt. De hoofdrol is voor Hannah Baker. Ze heeft 13 redenen (personen) waardoor ze zover is gekomen dat ze zichzelf van het leven beroofd. Voor haar zelfmoord heeft ze dit allemaal uitgewerkt en op cassettebandjes gezet. Elk van die personen krijgt dit te horen want als ze alle bandjes hebben afgeluisterd, moeten ze ze doorgeven aan de volgende. Het is zeer indrukwekkend verfilmd waarbij alles letterlijk in beeld wordt gebracht.

IMG_9708 2

Jongeren kunnen heel hard zijn voor elkaar maar dat hoeft niet altijd slecht te zijn. Ze moeten ook leren ergens tegen te kunnen want hoe ouder ze worden, hoe harder de wereld is. Tuurlijk moet het ook in een kind zelf zitten. Waar mijn zoon op 5-jarige leeftijd al bij de MacDonalds naar de bestelbalie liep om te zeggen dat hij de verkeerde hamburger had gekregen, durfde mijn dochter amper op te gaan staan. Wel aan de hand van haar broer, en beetje bij beetje lukte het haar om meer zelfvertrouwen te krijgen. Complimentjes geven en erover praten werkt al heel goed.

Wat wij haar geleerd hebben is, om niet te denken voor een ander: “Hij vindt mijn haar vast niet leuk, of zij gaat dit of dat als antwoord tegen mij zeggen”. Wat mij persoonlijk nogal bezighoudt is dat ook volwassenen, bewust of onbewust, kinderen kleineren en/of intimideren.

Toen Jessie in groep 6 zat had ze juffrouw Lipstick (de juf had altijd rode lipstick op!) Jessie was een wat onzeker meisje en ze behoorde tot de “minder slimme kinderen” van de klas. Nadat de kinderen een toets van juf Lipstick hadden gehad konden ze ervoor kiezen of ze hun cijfer hardop wilde horen, of dat de juf het blad ondersteboven op hun tafeltje zou neerleggen zodat de rest van de klas het cijfer niet te horen kreeg. Wie het hardop wilde horen moest zijn vinger opsteken en gelijk reikte de vingers van de slimme kinderen al tot aan het plafond, wat natuurlijk logisch is! Jessie, vol goede moed, koos ervoor om haar cijfer hardop te horen. Ze wist dat ze geen hoog cijfer zou hebben maar toch. Juf Lipstick las voor dat Jessie een 6,1 had. Niet slecht zou je denken maar gelijk kreeg ze van haar klasgenootjes te horen: “Oh wat een laag cijfer heb jij zeg!” Bam, in your face! De keer daarna koos ze ervoor om het proefwerk op haar tafel te laten leggen. Bam; gelijk daarna kreeg zij als commentaar: “Oh, durf jij je cijfer niet te horen? Dan is het zeker wel erg slecht”. Hoewel het een 6,4 was, een dikke voldoende, zakte bij Jessie haar zelfvertrouwen nog verder weg. En dan komt je kind in tranen thuis, door iets wat de juffrouw heeft veroorzaakt. Als moeder breekt dan je hart.

Voor mij begint het kleineren al bij de Juffrouw. Zij moet de kinderen geen keus geven en zelf de verstandigste zijn!

De les is nog niet begonnen of de ”minder slimme kinderen” staan dan al 5-0 achter. De reactie van de andere kinderen is ook niet goed maar dit had de juf kunnen voorkomen. Zo begint dus een pesterijtje en dit blijft dan maar doorsudderen….. Het meisje in Thirteen Reasons Why heeft de strijd met zichzelf uiteindelijk verloren, mede omdat een aantal mensen, waaronder volwassenen niet naar haar hebben geluisterd.

IMG_9709 2

Onder andere door dit voorval hebben we Jessie eind groep 6 naar een andere basisschool gedaan en met heel veel geduld en steun van haar lerares uit groep 7 heeft ze een ontzettende inhaalslag gemaakt. Inmiddels zit ze in groep 8 en gaat ze bijna naar het Voortgezet Onderwijs. Ze mag het straks gaan proberen in de MAVO/HAVO klas. Wat ze uiteindelijk gaat doen is voor ons niet belangrijk.

Als je iets wilt, dan vind je uiteindelijk je weg toch wel, ook al is die soms iets langer. Zij moet nu, en later, keuzes maken waarbij zij het gevoel moet hebben dat die haar gelukkig gaan maken!

IMG_9888

 

Carola

Laat een reactie achter

4 reacties

  • Heel mooi geschreven Carola en duidelijk herkenbaar en ja we moeten bij de oudere beginnen dan zal dat bij de kinderen vanzelf minder zijn. Jullie dochter komt er wel misschien met vallen en opstaan maar dan is er een liefdevolle thuishave die haar opvangt.

  • Heel mooi Carola! Ik kwam aan het einde van een groep erachter dat mijn zoon door zijn leerkracht anders behandeld werd omdat hij last van zweethanden heeft. Hij gaf namelijk ieder kind een hand bij binnenkomst en tegen mijn zoon zei hij:”was jij maar eerst je handen”! Afijn ik kwam erachter toen mijn zoon (op een leeftijd dat je dus niet meer meeging naar school en natuurlijk waste mijn zoon zich gewoon net als ieder ander) thuiskwam en vertelde dat de meester hem vies vond. Ik was verbaasd en vroeg waarom hij dat dacht. Hij wilt mij nooit een hand geven vertelde mijn zoon, ik moet dan eerst mijn handen wassen…. ik heb een klacht ingediend en er zijn gesprekken gevoerd, maar ik zal het nooit vergeten wat dit inderdaad met een kind maar ook met jou als ouder kan doen!