Vandaag deed ik het weer, ik werd boos op mijn kind terwijl ik er nog iets van kan leren.

Avatar
geschreven door Susanne

Het was woensdag middag en de ochtend liep wat anders dan gepland en ik was al gestrest. Om half 1 stond ik op het schoolplein om de kinderen uit school te halen. Mats komt hard op mij afgerend om te kroelen en Jente die mij kort groet om haar tas af te geven en snel naar de speeltoestellen rent. Ondertussen staat er een vriendinnetje van Jente voor mijn neus met de vraag of Jente bij haar komt spelen.

Ik antwoord dat dat wel mag maar dat we het aan Jente moeten vragen.

Jente die druk aan het spelen is en natuurlijk niet naar mij luistert als ik haar roep. De moeder van het vriendinnetje staat ook te wachten en gefrustreerd omdat ze niet luistert trek ik Jente van de draaimolen. “Jente je vriendin vraagt of je bij haar wil spelen” vraag ik.

Jente roept “NEE ik wil niet afspreken”.

Ik probeer nog te zeggen dat het toch gezellig is en de moeder van het meisje probeert haar ook over te halen door allemaal leuke dingen op te noemen die ze gaan doen. Jente blijft stellig zeggen dat ze niet wil en het vriendinnetje begint te huilen.

Op weg naar de auto word ik een beetje boos op Jente want dit is toch zielig voor het meisje.

Thuis aangekomen denk ik terug aan wat ik gezegd heb en voel ik mij eigenlijk schuldig. Ergens zou ik willen dat ik wat vaker nee kon zeggen als ik iets niet wil. Ik voel me al schuldig als ik niet op een verjaardag kan komen. Ik baal van mijzelf dat ik er wat van gezegd heb en haar een schuldgevoel probeerde aan te praten terwijl Jente gewoon aan gaf ergens geen zin in te hebben.

Het is juist sterk dat ze niet bang is om nee te zeggen en niet bang is dat ze daarom niet meer met haar willen spelen.

Sterker nog de moeder belde later die middag of Jente het anders leuk zou vinden als ze langskwamen en dat wilde Jente wel. De meiden hebben hier super leuk gespeeld terwijl wij koffie dronken.

Eigenlijk heeft Jente mij iets geleerd. Nee zeggen en je grenzen aangeven is niet erg, als ze je echt aardig vinden accepteren ze het ook gewoon als jij nee zegt.

Laat een reactie achter