Geen nee meer zeggen, maar uh wat dan wel?? 4 alternatieven voor geen nee.

Jill
geschreven door Jill

Met ‘Nee nee nee, je hoeft niet te gaan schat’ van Volumia op de achtergrond startte ik de eerste toepasselijke zin van deze blog. Ooit was ik een fan van Xander, nu staat toevallig de Q-top 500 van de 90’s aan en zie tegelijkertijd ik mijn zoon voor me staan, met zijn schattige snoetje, maar ondertussen. Vingertje in de lucht, glimlachend en hoofdschuddend, nee nee nee. Tja, goed voorbeeld doet volgen hè zeggen ze. En van wie anders dan van zijn ouders kan hij dit hebben. Ahum.

thumbnail_Loesje kids do

Een tijdje geleden las ik in een blog over het wel of geen nee zeggen tegen je kind. Met de tv aan heb ik het toen vluchtig gelezen. Opzoek naar meer informatie voor mijn blog was het niet meer terug te vinden. Maar de strekking van het artikel was in ieder geval probeer zo min mogelijk NEE tegen je kind te zeggen, want dat is beter voor hem of haar. Omdat ik het eigenlijk toch wel wilde terug vinden (want ik kan het dan niet hebben dat ik niet meer weet op welke website het stond) heb ik Google ingeschakeld, maar helaas. De website kwam niet meer boven water, maar ik kwam over dit onderwerp wel een aantal andere artikelen tegen. Dus uiteindelijk genoeg tips en voorbeelden gevonden.

Tijdens deze digitale speurtocht las ik dat je dit onder andere moet doen om grenzen te stellen, je zo duidelijkheid biedt en dat je de controle houdt (denk je). Daarnaast kwam ik er ook achter dat je het woordje NIET ook maar niet meer moet zeggen. Nou dat maakt deze uitdaging nog wat lastiger. Vooral voor een vrouw als ik die 6 kwartier in een uur praat. Een man heeft aan drie woorden genoeg om bijvoorbeeld aan iemand te vertellen hoe de avond uit was. Een vrouw heeft daar wat meer voor nodig dan ‘het was leuk’.

Een aantal voorbeelden die je op je kind kunt toepassen

Omdat je dus geen nee meer kunt zeggen tegen je kind zijn er een aantal alternatieven, die je volgens de specialisten beter kunt zeggen en minder negatief zijn.

Zeg bijvoorbeeld:

  • Afblijven.
  • Waarom doe je dat?
  • Zachtjes praten (Pietje) in plaats van je mag niet schreeuwen (Pietje).
  • Zullen we dat kastje met rust laten (je weet wel zo’n keukenkastje met een haakje erop: die kleppert zo lekker op de maat van de muziek mama).

thumbnail_Keukenkastje

Er zijn nog een heleboel andere voorbeelden die je kunt toepassen over wat je dus kunt zeggen waarom; iets niet kan, niet mag of heel stout is. In plaats van dat woordje NEE!! Wat eigenlijk altijd wel lekker snel van je tong rolt. Oh ja en nog een tip, als je een kind iets verbiedt mag je het vooral ook geen tien octaven hoger zeggen (zou mij nou nooooit gebeuren). Je moet namelijk heel kalm en in controle blijven.

Ineens hoor ik ook weer de ‘Super Nanny’ met haar “goede” ideeën zeggen, zak door je knieën en praat op gelijkwaardig niveau met je kind. Het stoutstoeltje van Nanny Jo heeft ook geen zin met een zoon van 1,5 jaar, omdat hij toch niet kan stil staan of stil zitten.

thumbnail_Ik zeg NEE!!

Dus dacht ik laat ik het toch maar eens proberen. Het geen NEE zeggen. Iedere keer als hij iets “stouts” deed eerst zelf even denken geen nee, geen nee. En dan weer snel wat ik beter wel kon zeggen.

Mijn man deed ook gezellig mee, want ja je moet wel één lijn trekken hè. En het gaat ons, tot nu toe, eigenlijk best goed af. In ieder geval het geen NEE zeggen. Het niet, niet zeggen is nog een beetje een dingetje.

 

Jill.

  • https://www.mamaenzo.nl/gezin/opvoeden/6-alternatieven-voor-nee-zeggen
  • https://www.mamaenzo.nl/peuter/peuterpuberteit/5-tips-dealen-met-nee-zeggen
  • http://www.temperamentvollekinderen.nl/hoe-zeg-je-nee-tegen-een-temperamentvol-kind/
  • http://www.mamaplaats.nl/blog/nee-nee-nee-en-nog-nee

 

 

Laat een reactie achter