What’s in a name?

Jill
geschreven door Jill

In het Engels is er zo’n mooie spreuk: “Beauty is in the eye of the beholder” klinkt heel chique toch. Wij zeggen gewoon plat weg over smaak valt niet te twisten. En dat is natuurlijk ook zo met namen.

Dus ook al begeef ik mij met deze blog wellicht op glad ijs. Zie het maar zo, ik bedoel er niks mee, het is dan gewoon niet zo mijn smaak dan of eigenlijk moet ik zeggen onze smaak, want het gaat om de naam van onze zoon die in februari geboren wordt en die bepaal ik natuurlijk niet alleen. En als je mijn naam stom vindt dan mag dat ook!! Ik draag hem met trots, want hij was best bijzonder in 1979.

Zodra je zwanger bent ga je denken op wie zal hij of zij lijken. Wat doen we met de babykamer, je koopt wat spullen van de uitzetlijst en je gaat nadenken over een (voor)naam of namen. Er komen lijstjes met meerdere namen omdat (nog) niet bekend is of het een meisje of een jongen wordt of omdat je/jullie het niet willen weten. Het kan ook zijn jullie je kind willen of “moeten” vernoemen. Bijvoorbeeld naar beide opa’s, een overleden dierbare of naar je partner of jezelf. Bij mij was dat nog al een ding geworden met 3 opa’s en oma’s. Het kan ook zijn dat je een dubbele naam mooi vindt. Vroeger was dat bijvoorbeeld Henk Jan en tegenwoordig heet je dan Kiki Kate.

Soms wil je misschien vanuit je geloof je kind vernoemen of wordt dat van je verwacht. Dan komen doopnamen en vernoemen ook weer om de hoek kijken. Wil je een korte naam of juist een lange. Een chique Franse, hippe Engelse of gewoon een mooie Nederlandse naam.

En dan zijn er nog de jaarlijkse top 10 namen.

Weet wel dat die naam dan wat vaker voorkomt en er later misschien drie van dezelfde in de klas van je zoon of dochter zitten of in je eigen straat wonen en je niet moet schrikken als je hem of haar roept er 2 op de stoep staan voor een ijsje of een snoepje.

Het blijft lastig. Vooral als je veel mensen kent van vroeger tot nu en je ook niet iedereen die je kent aardig vindt. Toch? Ik tenminste niet. Er is altijd wel een ex, oud klasgenoot, buurjongen of (oud)collega een wie je moet denken bij sommige namen. En dan niet op een positieve manier.

En wat nu misschien leuk, hip of schattig is, kan als hij of zij volwassen is misschien een beetje gek klinken. Vroeger zei men wel eens tegen iemand als hij boos was krijg de pip of je vindt iemand een bikkel. Die zijn nu ook erkend als voornaam. Leuk voor een lief klein meisje en stoere kleine jongen, maar later als ze groot zijn?? Mijn smaak is het dus niet…sorry zie mijn eerdere opmerking boven aan mijn blog.

En past de voornaam bij je achternaam? Er zijn in ieder geval wat dingen om over na te denken. En soms ook helemaal niet, want dan weet je het gewoon en kunnen alle redenen die je zou kunnen bedenken niet opwegen tegen jullie reden. Wij vinden hem mooi en hij past perfect!!

Wij zijn er in ieder geval bijna uit ook al hebben we nog even.

Laat een reactie achter

1 reactie